Kalvefrikasse med rodfrugter og rosenkål
     
Ingredienser:
800 g kalvebov eller -bryst
1 løg
2gulerødder
3 pastinakker
1 kvist timian
2 laurbærblade
5 peberkorn
100 g smør
100 g mel
2 dl piskefløde/kaffefløde
2 æggeblommer
10 rosenkål
 
Tilberedning:                                                       
4 personer
Kalvekødet skæres i stykker på 3x3 cm og sættes over at koge i vand, så det dækker helt. Når vandet koger, fjernes skum og urenheder fra overfladen. Kom salt, groft hakket løg, timian, laurbærblade og peber i gryden, og lad kødet simre i ca. 90 min. Efter godt en times kogning tilsættes gulerødder og pastinakker, som er skrællet og skåret i grove stykker. Når kødet er mørt, tages gryden fra varmen, og både kød og grøntsager efterlades i boullionen, indtil serveringen, bortset fra 6 dl boullion, som sigtes og bruges til sauce.
 
Sauce:
Smelt smørret i en gryde og kom melet i. Lad smør og mel stege et par minutter, mens du rører i gryden.
Hæld boullionen i lidt af gangen og lad saucen koge i ca. 10 min. Rør æggeblommer og fløde sammen i en skål, som kan rumme al saucen. Hæld den kogende sauce over i æggemassen, mens du pisker kraftigt i skålen. Sigt saucen tilbage i gryden og kog den godt igennem. Hvis saucen er for tyk, så spæd med lidt af boullionen, og krydr ned salt og peber.
 
Fjern de yderste blade fra rosenkålen, og skær dem i halve. Kog dem i lidt vand med salt i ca. 2 min., så de stadig er sprøde. Hæld vandet fra rosenkålen, og tag kødet op af boullionen. Læg kødet over i saucen sammen med de kogte rosenkål og grøntsagerne. Varm retten igennem og anret den flotte frikassé i en skål.
 
Tilbehør:  
Kogte kartofler