Tarte Tatin     Æbletærte
 
Ingredienser:
Ca. 1 1/2 kg æbler
200 gr sukker
75-100 gr fedtstof 
Lidt stødt kanel 
2-3 plader butterdej eller en stor færdigkøbt udrullet plade 

Creme Fraiche 9 %

Tilberedning:                                                 
4 - 6 personer
Opvarm ovnen til 180 gr.

Skær æblerne i kvarter, skræl dem og fjern kernehuset.

Smelt sukkeret på en pande. Tilsæt fedtstof, rør rundt og kom æblerne i karamellen.
Kog æblerne i sukkermassen til der dannes en dyb, gylden karamel. Saften fra æblerne skal være fordampet inden æblerne starter karamelliseringen. Det tager ca. 20 min. Pas på, at karamellen ikke brænder på.
Når æblerne er helt syltede i karamellen lægges de tæt i et ildfast forvarmet fad. Hæld karamellen over.
Sørg for at alle æblestykker er godt dækket af karamel og drys dem med lidt kanel. 
Rul butterdejen ud til en plade, der kan dække fadet som et låg, og trykkes godt ned om æblerne. 
Sæt fadet i den varme ovn 20 - 30 min. til butterdejen er gylden og gennembagt.

Lad den stå 5 min. og vend så tærten ud på et serveringsfad, så butterdejen kommer nederst.

Lad tærten køle af. 
Kan selvfølgelig serveres hel på et fad, men kan også udstikkes med en timbaleform til portionsanretning. 
Her går selvfølgelig lidt til spilde, men køkkenpersonalet skal jo også smage denne enestående æbletærte.   
Tilbehør:
Tarte Tatin er æbledesserternes dronning. Nyd den med creme fraiche til